Princeton University, Office of Design & Construction

Princeton University, Office of Design & Construction — Carl Icahn Laboratory, Princeton, NJ

The CIL provides a venue for pioneering genetic research. Construction included four modular research laboratories designed in a “loft” configuration to easily adapt with changes in research and technology over time. Additional spaces built were; an animal facility, conference rooms, auditoriums and a structural glazed curtain wall atrium that is screened by 31 operable 40’ high aluminum louvers. The atrium features a cafe, seating areas, a lecture theatre and a Frank Gehry sculpture/meeting room.

Facts

Size:  100,000 square feet

Schedule:  22 months 

Contract Type:  Construction Manager-at-Risk

Owner:  Princeton University, Office of Design & Construction 

Architect:  Rafael Vinoly Architects